• galatasaray 2 sene üst üste şampiyon olunca ve şampiyonluk sayısında tekrar öne geçince en çok ikinci olan takım biziz diye övünen takım taraftarı tarafından rekabet edemedikleri ve bundan sonra da kolay kolay edemeyeceklerini bildikleri için olsa gerek 1923'e uzanıp sadece 2,3 il arasında oynanan ligi tüm ülkenin ulusal profesyonel ligine adapte etmeye çabalayıp böyle öne geçme çabasına girmesi. daha bakalım neler göreceğiz. 1907'ye kadar indirecekler çıtayı bu gidişle...

    edit: adam kaynak diyor kaynak olmuş götünüz hala kaynak diyorsunuz. hangi birini sayalım google elinin altında, sözlük de arama modülleri çalışıyor. binlerce yorum, tartışma, imza kampanyası, milletvekili önergesi var aç bak! devam eden etrylerde zaten vardır kaynakları oradan toplarsın!
  • neye göre kime göre sampiyonluklarin tescil edilmesinin beklendigini merak ettigim husus. vikipediye göre sampiyonluklar 1923 den beri söyle sekillenmis, söz konusu milli küme adli lig 1959 a kadar degil 1936 dan 1950 ye kadar oynanmis. art niyetinizi sevsinler

    http://tr.wikipedia.org/…ul_futbol_ligi_(1923-1951)

    http://tr.wikipedia.org/…/İstanbul_profesyonel_ligi

    ve milli küme:

    http://tr.wikipedia.org/wiki/milli_küme
  • bir muhafızgücü taraftarı olarak elimde bayraklarla evde koşturmama neden olan kampanya, yıllardır beklemiştik tüm ipnelere kapak olsun şimdi.
  • (bkz: fenerbahçe'nin hürgeneral forması)
    (bkz: fenerbahçe formasındaki yıldızlar)
    forma

    zamanında 57-58 sezonu tesciline en çok tepkiyi fenerbahçe göstermişti halbuki.
  • objektif olmak gerekir, fenerbahçeli olsam sırf galatasarayın geçen seneden beri başlayan ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan hegomanyasına karşı en azından şampiyonluk eklerim yıldız takarım iyi kötü bu takım(gs) 5-6 kez şampiyon olsa anca bizi yakalar düşüncesi ortaya çıkar ve bu görüşü savunurum, ama fenerbahçeli olmadığım için bu düşüncede değilim üzgünüm..
    (bkz: köpekler havladı diye atlar ölmez)
  • yanlış bilinen bazı gerçekleri de öğretmenin vakti gelmiş anlaşılan..

    dünyada profesyonel lig diye bir şey vardır.. ingilizler bilmemkaç yılında futbolu bulduktan sonra bunun öncüsü olmuş ve kendi liglerini, kupalarını kurmuş takımlarıyla bu turnuvaları düzenlemiştir..

    fransa'da profesyonel lig 1932 yılında, almanya'da 1963 yılında, italya'da ve ispanya'da 1929 yılında başlamıştır..

    ülkenin hemen her yerinden gelen takımlarla yapılan, belli bir tarihte başlayan ve biten, çekilenin, yarıda bırakanın ya da baştan katılmayanın çekildiği küme düştüğü profesyonel ligler..

    türkiye'de ise durum böyle değildir.. 1959 kışında avrupa kupalarına katılacak takımların belirlenmesi adına bir deneme ligi kurulur. bu ligin şampiyonu fenerbahçe olur.. hatta uzun yıllar bu ligin profesyonel bir lig olup olmadığı tartışılmıştır.. beşiktaşlı cenk koray açtığı davada 1959 yılında fenerbahçe'nin şampiyonluğunun ilk şampiyonluk olarak yazılmamasını ya da beşiktaş'a 2 şampiyonluk verilmesini istemiştir.. sonuçta beşiktaş'a +2 şampiyonluk verilmiştir..

    son yıllarda nasıldır bilmiyorum ama 2002-03 sezonundan evvel federasyaon kaynaklarında şampiyonluklar beşiktaş 9+2, fenerbahçe 13+1 şeklinde yazılıyordu.. uzun yıllar önce de listeler verilirken "1959-60 beşiktaş" yazarak şampiyonların listesi verilirdi..

    gelelim şu türkiye'nin en çok şampiyon olma mevzusuna..

    yukarda da belirttiğim gibi dünyanın hiçbir yerinde profesyonel olmayan ligler kabul görmez.. 1899 yılında kurulan milan'ın 1929 yılına kadar hiçbir turnuvaya katılmadığını düşünemeyeceğimiz gibi, türkiye'de de istanbul, izmir, ankara ligleri her zaman vardı..

    milli küme dedikleri şudur. ankara, izmir ve istanbul takımalrının katıldığı sadece 8 takımlı bir lig..

    o kadar profesyonel bir lig ki fenerbahçe 1938 yılında ligden çekilip, ertesi sezon oynayabiliyor, her sene statü değişebiliyor, istanbul, ankara, izmir'de turnuvalar düzenlenip bazen fener'in, bazen beşiktaş'ın olmadığı ligler oynanabiliyordu..

    türkiye birinciliği, ülke genelinde gruplar düzenleniyor, sonra finaller yapılıyor.. bazan 2 ayrı lig oynanıyor, istanbul şampiyonluğu ve milli küme diye, biri çıkıyor bunların şampiyonları maç yapsın diyor, kazanana kupa veriliyor.. genelde izmir'den ankara'dan , istanbul'dan o sene gelen takımların oynadığı bir turnuva..

    istanbul ligine hiç girmiyorum bile. adı üstünde istanbul ligi.. 1911-12 sezonunda 5 takımlı -fenerbahçe, rumblers, strugglers, progres ve kadıköy- düzenlenen, 1914-15 'te tamamen farklı türk idman ocağı, darüşşafaka, hilali darülmuallim'in katıldığı ligler..

    yani kısaca dünyanın hiçbir yerinde kimin oynadığı belli olmayan, isteyenin çekildiği, isteyenin 3 sene katılmayıp sonra katıldığı, takımların maçlara çıkmadığı- çıkamadığı , hatta bir kaç sene olmayan sonra olan, devamlı statü değiştiren turnuvaların şampiyonları sayılmaz..

    o yüzden profesyonel futbol avrupa kupalarında 1956 yılıyla başlar..

    türkiye'de 1959-60 sezonuyla, 2002'den beri de 1959 milli kümesi ile başlar..

    o tarihten bu yana da galatasaray 19, fenerbahçe 17, beşiktaş 11+2, trabzonspor 7, bursaspor ise 1 kez şampiyon olmuştur..

    not: bilmesen bizi s.kecekler..

    edit: italya ligi 1929'dan itibaren profsyonel lig olmuştur.. 1899'dan itibaren, serie a'ya kadar 3 ayrı isimle lig oynanmıştır, en sonunda şimdiki halini almıştır.. yalnız lig şampiyonlukları hesaplanırken, o dönemki şampiyonluklar da hesaplanıyor..

    ancak aynı durum, ispanya, almanya, portekiz gibi ülkeler için geçerli değildir..
  • tescil edilirse bu işten en büyük zararı o dönemlerde esamesi okunmayan galatasaray görür.

    ayrıca ergun gürsoy & mehmet ağar şampiyonlukları da ayrı yazılması gerektiğinden galatasaray'ın şampiyonluk sayısı 16+2 olarak yazılmalıdır.
  • şampiyonlar liginden neden def edildiğini bilmeyenlerin, tarihi gerçekleri saçma sapan bellediği durumdur..

    milli kümede 6 şampiyonluk..

    1937-1940-1943-1945-1946-1950

    bu liglerin hepsi 6-7 veya 8 takımlı.. 1 turnuvaya galatasaray katılmamış, izir , ankara ve istanbul takımlarıyla yapılan bir turnuva..

    üstelik fenerbahçe 1938 yılında çekilip, 1939'da oynamış.. 1942'de katılmamış, 1943'de şampiyon olmuş..

    acaba hangi ligde çekilen ya da katılmayan takım ertesi sene liglere katılabiliyor..

    emsal gösterilen ingiltere liginin hangi yılda kaç takımla başladığına bakılırsa, aynı sey olmadığı çok basit anlaşılır..

    neyse şampiyonluklar 19'a 17.. bu yüzden çıkmış haberler bunlar.. ciddiye almıyoruz..
hesabın var mı? giriş yap